Popis punktova

-Draganić


-Skupna boravišta Židova u Draganiću


-Ratni put i sjećanje na poginule pripadnike 129 brigade


-Ribnjak Draganići i ptice močvarice


-Vodozemci i Gmazovi


-Hrast lužnjak


-Egzote i ptice u Draganićkoj šumi


-Ugrožene biljne vrste i Kupčina


-Žirovanje svinja i kabanica od lasenja


-Dabar

Ukratko o cesti

Projekt ″Povijesno – poučne ceste kroz draganićku šumu“ realiziran je na natječaju  Agencije za mobilnost i programe EU u okviru programa Mladi na djelu, pod akcje 1.2. – Inicijative mladih u okviru Poziva na natječaj za Program Mladi na djelu za 2010. godinu uz Financijsku potporu Europske komisije u iznosu od 4.718.00 eura.

Realizacija projekta započela je 01.05. 2010 godine i završila 31.10. 2010.godine.

Postavljanjem 10 info tabli ( od toga 3 obostrane) želja nam je bila obilježiti i zaštititi povijesno i prirodno bogatstvo draganićkog kraja.

Projekt je rađen s ciljem da se „Poučna cesta“ koristi u edukaciji učenika OŠ Draganić i drugih škola diljem županije i šire ( predmeti koji se mogu terenski obraditi: priroda, bilologija, povijest, geografija itd.).

Cesta obuhvaća etnološle i povijesne događaje, floru i faunu draganićkog kraja (šireg dijela Pokupskog bazena) i predstavlja zanimljiv turistički i društveni proizvod, imajući u vidu brojna obiteljska gospodarstva koja se bave poljoprivredom, te ih na neki način potiče da ponude svoje domaće proizvode i autohtona jela našeg kraja kao temelj za  razvoj seoskog turizma i cijele ruralne zajednice u cjelini.