Za prikaz videa klikni te na sliku.

Posjet Draganiću i  Krašiću


U prijepodnevnim satima djelatnici  i učenici  OŠ Draganić dočekali su gospođu Mancu Košir, iznenađenje susreta bila je Ana Mihaljević rođ.Jazvac jedna od statista u filmu. Na pregršt pitanja učenika odgovarala je naša „Janica“  vežući iskustva iz filma s kasnijim životom i karijerom koju je ostvarila. Vrlo emotivno i iscrpno izlaganje Ane Mihaljević tada četrnaesto godišnje djevojčice koja je pukim slučajem  (jer je živjela pored crkve Sv.Antuna) filmska ekipa Jadran filma odabrala da razglasi vijest o snimanju filma, potrebi za statistima i iskustva s snimanja. Gospođa Marica Jurčić tada petogodišnja djevojčica govori svoja iskustva viđena tijekom snimanja filma, napose snimanja ženskih gaća iz žablje perspektive.

Na kraju druženja s učenicima  podjele autograma, slikanja, kratkog odmora u školi zaputili smo se na prvu lokaciju iz filma. Stara kuća u selu Guci više ne postoji te smo se zaputili u Krašić kod kapelice Sv. Ivana Krstitelja, dočekala nas je Marija Ribarić iz TZ Krašića zaželjela dobrodošlicu, rekla nekoliko crtica o kapelici i mjestu. Preljepo vrijeme iskorišteno je za seriju fotografija. Sljedeće odredište bila je kapelica Sv.Trojstva u Bencetićima u filmu mjesto proštenja susreta i plesa Marka (Bata Živojinović) i Janice, te scene sprovoda. Vrlo dirljiv je bio susret „Janice“ i starog hrasta čija se krošnja  nadvija nad kapelicu, tu se gospođa Košir prisjeća napitnice „Jedna vura, dva pandura svakom dojde smrtna vura“.


Posjet Karlovcu


Nakon Krašića i Draganića krenuli smo u grad na četiri rijeke, a odredište je bila Korana. Hotel „Srakovčić“ koristimo za kratki predah, susret s ekipom TV trenda. Nakon snimanja krećemo put Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić na predavanje i izložbu materijal o filmu „Breza“. Gospodin Daniel Rafaelić ispričao se što nije u mogućnosti doći na predavanje zbog bolesti, gosti predavanja bili su uskraćeni jednim dijelom za stručni osvrt na filmski klasik režisera Ante Babaje. Riječi dobrodošlice poželjela je  gosp. Jasmina Milovčić ravnateljica Gradske knjižnice,  naša „Janica“ otkriva detalje s snimanja scena kad leži u blatu na kiši da krava koju čuva da pozu koju očekuje režiser, ponavljanje scena s pijavicama. Iznosi iskustvo dok leži  u ljesu, zabijaju čavle, voze na kolima, o mraku, tišini i blizini smrti.

Tijekom predavanja u podlozi je prikazan film tako da su gosti mogli postavljati pitanja vezana uz pojedine scene. O tamburaškom sastavu „Cicibani“  i njihovim sljednicima u KUD-u Dučec iz Mraclina reko je gosp. Kovačić.   Za uspomenu na obilježavanje 50 obljetnice filma „Breza“  gošći je poklonjeno licitarsko srce, identično onom iz filma kojeg drži i nosi Joža Sveti (Fabijan Šovagović), suvenir „Draganićki mladenci“ koje je  izradila Barbara Šiljevinac, a nakit inspiriran draganićkom nošnjom izradila je Sara Pavlović. Izložba je otvorena na audiovizualnom odjelu, za dobro raspoloženje pobrinuo se tamburški sastav KUD Dučec iz Mraclina.


Zahvaljujemo  gospođi Ani Mihaljević, Ani Fok, Marici Jurčić, Dragici Prstec i gospodinu Ivici Vrbaniću na podacima vezanim uz snimanje „Breze“, Svjećarsko medičarskom obrtu „Prstec“ na licitarskom srcu, Barbari Šiljevinac i Sari Pavlović na suveniru i nakitu inspiriranom na draganićkoj nošnji. Gospodinu Janezu Šagadinu iz Maribora na pomoći pri dolasku do gospođe Košir, Upravi i članovima KUD-a Dučec iz Mraclina na materijalima o tamburaškom sastavu „Cicibani“ i na nastupu u Gradskoj knjižnici I.G.k u Karlovcu.Karlovačkoj županiji i Općini Draganić na financijskoj potpori. Svim medijima što su svojim zapisima omogućili da se o projektu čuje i vidi. Hvala i onima koji nisu vjerovali u vrijednost ovog projekta.

U pratnji gosp. Mance Košir bili su novinarka i fotograf slovenskog časopisa Zara.