Za prikaz videa klikni te na sliku.

17.10.2016.

 

5. Memorijalna utrka u spomen na 17 poginulih pripadnika 129 brHV 5.11.2016.

više na www.trčanje.hr

 

16.10.2016.

Predstavljena knjiga „Zagonetka pobjede“

U petak 14. listopada u Ilirskoj dvorani knjižnice Ivan Goran Kovačić u Karlovcu Oliver Pezo predstavio je knjigu „Zagonetka pobjede“ koja na 973 stranice opisuje velikosrpsku agresiju na Dubrovnik 1991. godine. O knjizi su govorili Ante Nazor, prof.dr.sc. ravnatelj Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog  centra Domovinskog rata i sudionik obrane, pripadnik specijalne policije Dubrovnik gospodin Hasib Alibegović.

Više o samom predstavljanju knjige pročitajte ovdje.


Oliver Pezo

 

 

14.10.2016.

Promocija knjige "Zagonetka pobjede" autor: Oliver Pezo

Gradska knjižnica Karlovac

 

09.10.2016.

Stručni skup 07.listopad 2016.


U OŠ Draganići 7.listopada održan je Sručni skup na kom su predstavljene sljedeće teme:

O arheološkim nalazištima u Karlovačkoj županiji i potencijalnim lokalitetima u Draganiću govorio je arheolog Krešimir Raguš iz Karlovca. Naglasio je važnost potrebe za daljnjim istraživanjem kako bi na temelju novo pronađenih nalaza mogli kvalitetnije i potpunije spoznati našu prošlost. U Draganiću su evidentirana dva potencijalna lokaliteta Ilijna glavica i Gradišće koje je potrebno istražiti.

Glagoljaška listina napisana u Draganiću 1436. godine bila je osnova za prezentaciju „Hrvatske glagoljaške baštine“ koju je prezentirala gospođa Biserka Draganić predsjednica Društva prijatelja glagoljice iz Zagreba. U izlaganju o glagoljici koja je oblikovala hrvatsku kulturu i indentitet, utjecaju glagoljice i glagoljaša na europsku kulturu. Izvori glagoljice prisutnisu od Slavonije, Međimurja, Središnje Hrvatske do Istre i Dalmacije, dio dokumenata čuva se i u arhivima i muzejima od Europe do Sjeverne Amerike.

O barunu Danielu Peharniku-Hotkoviću izlagala je Kristina Vrbanek, od rođenja 1745.godine u Šipku, vojničke karije koju započinje s sedamnaest godine do čina general-majora(1789.), kroz mnoge bitke i ratove. Za iznimne zasluge u osvajnaju Cetingrada u osmom habsbursko-turskom ratu odlikovan je 1790.godine Viteškim redom Marije Terezije, a barunompostaje  1791.godine, u 49 godini umire u Beču.

Ema Pavlović podsjetila nas je na prvi roman za djecu i mlade(Robinson Crusoe) tiskan na hrvatskom jeziku1796.godinu.Antun Vranić pisac i katolički svećenik preveo je na hrvatski jezik djelo njemačkog autora Joachima Heinicha Kampea :„Mlajši Robinzon iliti jedna kruto povoljna i hasnovita pripoviest za detcu“.

Monografiju „ OŠ Draganići 195.5-2015.“ predstavila je ravnateljica Marica Jurčić. Dnevnik radova školske zgrade bio je izvor za izradu monografije koja objedinjava objekte i lokacije  u kojima se odvijala nastava, djelatnike škole, učenike, nagrede i postignuća u posljednjih 60 godina.
Stučnom skupu uz mještane, vijećnike i predstavnike udruga iz Draganića, prisustvovali su i članovi Matice hrvatske iz Jastrebarskog, saborska zastupnica gospođa Nada Murganić, gospodin Ivan Uđbinac izaslanik ispred karlovačkog gradonačelnika.
Načelnik Bencetić zahvalio je predavačima na obrađenim temama iz draganićke prošlosti, zahvalio gostima i nazočnima, te sve pozvao na daljnje istraživanje i promociju mjesta.

Više slika u galeriji slika

 

 

30.09.2016.

Stručni skup

Pozivamo vas na stručni skup povodom dana Plemenite općine Draganić 07. 10. 2016. godine u Osnovnu školu Draganići s početkom u 18.00 sati

Teme skupa:

“Arheološka nalazišta u Draganiću“
dipl.arheolog Krešimir Raguž

“Hrvatska glagoljaška baština“
prof.Biserka Draganić, Društvo prijatelja glagoljice

“Daniel Peharnik-Hotković, barun 1791.godine“
prof.Kristina Vrbanek

“Antun Vranić prijevod, Robinson Crusoe,1796.godine“
Ema Pavlović, učenica Gimnazije Karlovac

“Monografija „OŠ Draganići 1955.-2015.“
ravnateljica Marica Jurčić

 

 

4.7.2016.

 

 „Po staza naših starih 2017.“

U nedjelju 3. srpnja održan je radni sastanak s ciljem pripreme Draganića za manifestaciju „Po staza naših starih 2017 “ koja će se odvijati kroz šest država: BiH, Austrije, Mađarske, Češke, Slovačke i Hrvatske. Ispred glavnog organizatora putovanja Zaklade EMC GRAH „KUME“ (Etnomemorijalni i Informacijski Centar gradišćanskih Hrvatov) gospodin Franjo Pajrić pojasnio je cilj i svrhu međunarodne manifestacije i oblik potpore Draganića u realizaciji projekta. Na radnom sastanku uz predstavnike udruge Zraka  Sare Pavlović i Kristine Vrbanek nazočila je i predstavnica KUD-a Sv.Juraj Draganić Alenka Bujan.

 

 

18.6.2016.

Slike iz Draganičke šume i Sjenokoša pogledajte ovdje.

 

20.4.2016.

Za nastavak putopisnog serijala Mladena Kuke  „S expedicionistom po svijetu“   koji se prikazuje na Tv4Rijeke odrađeno je snimanje u Mrzljakima. Snimanje je ujedno podsjetnik na 2012. godinu i otkriće lokacije na kojoj se nalazila kuća Mira Seljana (1902. godine).


 

 

21.3.2016.

U drugoj polovici ožujka sive boje u draganićkoj šumi zamijenile su proljetnice:
Kockavica (Fritillaria meleagris L.), drijemovac (Leucojum aestivum L.), proljetni šafran (Crocus vernus L.), bijela šamarica (Anemone nemorosa L.).

Više slika u galeriji

 

5.1.2016.


Bogatstvo narodne nošnje Draganića poznato nam je svima . Najvjerniji ambasadori su članovi KUD-a Sv. Juraj Draganići koji svojim nastupima diljem Republike Hrvatske i inozenstva pokazuju bogastvo narodne nošnje. Od energične i vatrene crvene nošnje, veličanstvene  profinjenosti  bijele nošnje i poseban odabir boja roze ili modre. Svaka je unikat za sebe, niti jedna od njih nije ista. Ljepotu koju slobodno možemo reći može izazivati malu zavist ostalih krajeva. No što kad poželimo to bogatstvo prenjeti na svoj bor u ovo Božićno vrijeme. Zahvaljujući neizmjernoj ljubavi prema svom kraju i nošnji umirovljena učiteljica Barbara Šiljevinac prenjela je na kuglice motive s narodne nošnje i ukrasila svoj bor.