Za prikaz videa klikni te na sliku.

28.12.2015.

 

ČESTITARI NA KONJIMA ZA ŠTEFANJE

            Običaj da momci jašu na Štefanje, da bi konji bili debeli, projahali bi selom u dugim povorkama, svraćali u dvorišta, pjevali i zabavljali se,taj stari običaj obnovljen je i ove godine u Draganiću. U jutarnjim satima u Franjetićekod  Maria Domladovca pristizali su jahači iz Lazine, Barkovića, Vivodine i Novaka kod Jastrebarskog, nakon kratkog odmora, dvanaest jahača u pratnji zaprege uputili su se u čestitare. Prve čestitke za Božić i imendan pripale su draganićkom slikaru Stjepanu Barkoviću-Bebi u Barkovićima, nakon kraće okrjepe čestitari nastavljaju svoj put kako bi obišli i ostale Stjepane i Šefe u Draganiću.

Ljubav prema konjima i običajima svojih predaka potaknula je na organizaciju jahanja na štefanje Matiju Vučkovića, Marija Turčića, Jasmina Barkovića i Maria Domladovca(stjegonoša),a da sve bude kak treba sve pod budnim okom Ferde Vučkovića i Josipa Domladovca.

Tradicijsko jahanje na Štefanje mogli bi sažeti u misao:
„Život, i pravo može biti bez običaja. Ali kakav bi to život bio!
Bio bi pust i prazan.
Narod bez običaja- ako ga gdje ima divlji je i surov. Pomislite samo, kako godi srcu, kad kažeš: Tako su i naši stari radili! Tu se sjetiš svog djeda, oca, majke, prijatelja. A nema kulture bez ćutenja veze, koja te veže s onima, što su prije tebe bili i za te radili.
Tako samo ćuteći tu vezu pomišljaš na djecu svoju i dakle potomke. Ne živiš od danas do sutra, već radiš i gradiš za vjekove. U običajima je kao za vječna vremena saliven u tuč sav duševni život naroda“.

citat nepoznati autor

Više u galeriji

 

14.12.2015.

Betlehemsko svjetlo u župnoj crkvi Sv. Jurja 14. 12. 2015.
Odred izviđača Spider iz Duga Resena blagdan Svete Lucije zaštitnice svjetla u župnu crkvu Sv.Jurja na misno slavlje koje je predvodio velečasni Miroslav Lesičar doneslo je Betlehemsko svjetlo. Betlehemsko svjetlo treba obasjati,a njegova toplina zagrijati srca svih nas, ispuniti ih ljubavlju i mirom.Nakon misnog slavlja župljani su ponesli Betlehemsko svjetlo u svoje domove.
Zahvaljujemo malim i velikim članovima OI Spider iz Duga Rese na uloženom trudu da Betlehemsko svjetlo stigne do Draganića šesti put.

13.12.2015.

Beč, 13. prosinca 2015. godine dolazak Betlehemskog svjetla

U subotu u jutarnjim satima put Beča krenuli su pripadnici OI Zelena patrola iz Rajića, OI Vladimir Nazor iz Karlovca i OI Spider iz Duga Rese na preuzimanje Betlehemskog svjetla u Beč. Nakon nekoliko sati vožnje stižemo u prohladan i vjetrovit Beč, prati nas i slaba kiša. Napuštamo toplinu autobusa, voditelji odreda Grga, Siniša i Car formiraju kolonu i krećemo prem Skautskog muzeju. Nakon nekoliko minuta stižemo do muzeja, gužva, sve grupe žele pogledati postav muzeja posvećen osnivaču izviđaštva (skautizma) sir Robertu Stenphenson Baden-Powel, lord of Gilwella. Muzej obiluje eksponatima iz cijelog svijeta koji daju pregled povijesnog nastanka pokreta do danas, znanja i vrline koje su odlika svakog izviđača. Napuštamo muzej i krećemo prema glavnom cilju.
Svakim korakom bili smo sve bliže i bliže mjestu dolaska Betlehemskog svjetla, sve više i više mladih, ali i starijih izviđača, osmjeh na licu, šarenilo izviđačkih marama, raznolikost uniformi, zastava odreda i skupina. Dočekuju nas domaćini  toplim čajem i   programskim vodičem na nekoliko jezika, ulazimo u crkvu, žamor, odzvanja pjesma, razmjenjuju se podaci, sklapaju nova prijateljstva, zadnje fotografiranje prije početka misnog slavlja.
Prostor ispred glavnog oltara popunjavaju stjegonoše iz Belgije, Bolivije, Njemačke, Francuske, Italije, Porugala, Rumunjske, Danske, Slovenije, BiH, Poljske, SAD-a, Mađarske, Španjolske, Slovačke, Švicarske, Nizozemske, Ukrajne, Austrije i Hrvatske.
Na ulaz u  crkvu stiže Betlehemsko svjetlo nosi ga 11-godišnji austrijski izviđač Bischof Bunker, pljesak, euforija, bljeskovi fotoaparta, svečanost vode predstavnici više vjerskih zajednica, započinje ceremonija preuzimanja Betlehemskog svjetla izmjenjuju se nacionlni predstavnici, svjetlo je krenulo na put po Svijetu.

.


 

07.11.2015.

Draganić 7.11.2015 na utrci 17 kilometara za 17 poginulih.
Na Četvrtoj memorijalnoj utrci u spomen na 17 poginulih pripadnika 129 br.HV nastupilo je 106 trkača iz Hrvatske i Slovenije. Klubovi iz Hrvatske: AK Sljeme Zgreb, AK Oroslavlje, AK Žumberak, Ak Jastreb 99 Jastrebarsko, AK Forca, AK Ka-tim, AK Maksimir Zagreb, SU Moslavina u pokretu, AK Gacka, OS RH, ŠRD Draganić, SC Mali Dom, AK Kotoribski begači, MK Festina Lente, SKI Klub Ogulin,  SPJ Grom Karlovac, Prvi hrvatski redarstvenik, AK Martin, Sesvete, AK Hvar Maraton, Brooks Running Tema, Udruge pripadnika 129br HV, Zagreb Runners,Slobodni trkači iz Slovenije: Oružane snage Slovenske vojske,  Uzajemna Krško, REM Trebinje, Kmečka Zadruga Sevnica, TK Marathon Novo Mesto, Ak Ormož, AK Semič.

Pobjednik 4. Memorijalne utrke je:

1.Nikola Špoljar iz AK Sljeme Zagreb (pripadnik  OSRH) – 0:59:39
2.Mario Špoljar iz AK Oroslavlje – 1:02:57
3.Hrvoje Zebić Individulani trkač – 1:03:21

Kod žena:

1.Sanja Đapić- ŠtrigaMK Velika Gorica (pripadnica OS RH) – 1:14:19,
2.Gabrijela Šalković – AK Ka-tim – 1:15:58,
3.Nives ZebićIndividualni trkač – 1:19:39
Pehar apsolutnom pobjedniku utrke i pehare za prva tri mjesta u kategoriji žena i muškaraca uručio je brigadni general Ivica Kinder.

Uoči velike trke svoj prvi nastup imali su Elena Zagudajev Matešić, Marin Tomačić ( 4. godine), Gabrijel Šikić, Damjan Turković, Roko Prstac ( 5.godina), Lucijan Zagudajev (4.godine) i Matija Tomačić ( 6. godina).

Potporu utrci dala je: Općina Draganić i MM Mesna industrija d.o.o

Zahvaljujemo na pomoći: ŠRD Draganić, DVD Draganić i UDVDR-RH ogranak Draganić

Rezultati utrke

Više fotografija u galeriji

 

4.11.2015.

 

2.10.2015.

Drugi stručni skup u Draganiću održan je 01. listopada 2015. u OŠ Draganiću

 

Tijek događanja na skupu:

Uvod i pozdrav gostima Kristina Vrbanek u ime organizatora udruge Zraka.

Etno zbirku „Z24“   predstavio autor gospodin Fedo Zdelar,

Sara Pavlović predstavila se svojim radovima, točnije nakitom koji sadrži i objedinjava tradicijske elemente Draganića pod naslovom „ Tradicijonalno i suvemeno“

O demografskoj situaciji i kretanju u Draganiću upoznala nas je mr.sc. Alenka Bujan,

Pripremu i tijek VRO „Oluja“ na karlovačkom i ogulinskom području predstavili su ratni članovi Zbornog područja Karlovac:stožerni brigadir Ivan Polović, brigadir Dubravko Halovanić,pukovnik Ivan Bočić, bojnik Branko Halužan, satnik Martin Barić i policijski djelatnik Ivan Horvat.

Gostima i predavačima prigodnim riječima obratio se Načelnik općine Draganić mr. Stjepan Bencetić.

Priređene su i izložbe:
Izložba ratnih fotografja i eksponata iz Domovinskog rata: suautor brigadir Dubravko Halovanić, povijesna postrojba „KPV ZNG 1991“
Izložba ratnih fotografija „Doček branitelja u Draganiću 13.10.1995. (fotografije UDVDR-RH ogranak Draganić).

Druženje je nastavljeno uz prigodni domjenak.

Pdf dokumenti prezentacija:

Tradicionalno i suvremeno
Demografska slika Draganića

Više slika u galeriji

 

27.9.2015.

 

 

12.3.2015.

KRTEKOVE AVANTURE

U prijepodnevnim satima u OŠ Draganići odzvanjao je smjeh, na trenutke mogla se napipati napetost među učenicima nižih razreda dok su u društvu s učiteljicama pratili animirane filmove „Krteka“ i prijatelja u različitim zgodama i nezgodama. U goste su im stigli predstavnici lokalne vlasti i zamjenik Veleposlanika Češke Republike u Hrvatskoj gospodin Miroslav Kolatek. Nakon odgledanih animiranih filmova učenici su svoje impresije izrazili crtežom,  oblikujući plastelin ili  tehnikom kolaž.
Grgur Nikulić učenik sedmog razreda pomoću pawer point prezentacije iznio je usvojeno znanje o Češkoj Republici gospodinu Miroslavu Kolateku.
Uvaženom gostu o školi i njezinoj povijesti govorila je ravnateljica gospođa Marica Jurčić, a Kristina Vrbanek predstavila je Draganić kroz povijest do današnjih dana.
Na kraju današnjeg druženja s „Krtekom“ udruga Zraka i OŠ Draganići gospodinu Kolateku uručili su prigodne poklone s draganićkim motivima.
Cilj projekta „Krtekove avanture“ bila je priča puna dobrote, mira i tišine, koje daju ljubav, radost i dobro za sve generacije.
Projekt „Krtekove avanture“ realizirala je udruga Zraka u suradnji s OŠ Draganići uz potporu Veleposlanstva Češke Republike u Zagrebu koje je osiguralo fotografije „Krteka“ iz četiri godišnja doba: zima, proljeće, ljeto, jesen i animirani film.
Više u galeriji fotografija.