Za prikaz videa klikni te na sliku.

10.11.2014.

 

       

„Treća memorijalna utrka u spomen
na 17 poginulih pripadnika 129 br.HV.“

 

            Treća memorijalna utrka spomen na 17 poginulih pripadnika 129 br. HV okupila je 86 natjecatelja (10 u ženskoj kategoriji i 76 u muškoj kategoriji) iz Hrvatske i Slovenije. Stazu dužine 15 km prvi je istrčao Zoran Jozić član Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Muški prva tri mjesta

1. Zoran Jozić M 40 OSRH 0:56:46,2
2. Damir Balaško M30 AK Oroslavlje 0:57:22,0
3. Stanislav Kralj M 40 AK Matrick N.Mesto 0:57:51,7

 

 

Žene prva tri mjesta

1. Anita Antolković Ž20 Ak Maksimir, Zagreb 1:05:37,7
2. Mia Dundović Ž20 OSRH 1:12:39,2
3. Cristine Poblete Bogdanić Ž30 Ak Maksimir, Zagreb 1:13:26,1

 

 

          Pehare za prvo plasirane i medalje po kategorijama uručio je Marin Perak, dijete Stjepana Peraka poginulog pripadnika 129.brHV .
Medalje su dodijeljene i u posebnoj kategoriji pripadnici 129.brHV.
Natjecatelji su nastupili iz sljedećih klubova i udruga: Oružanih snaga Republike Hrvatske, AK Oroslavlje, KAV- Zadar, AK Maraton Vukovar, AK Maksimir Zagreb, AK Žumberak, Udruga specijalne policije GROM Karlovac, Udruga pripadnika 110. brigade Karlovac, Udruge pripadnika 129 br.HV, SC Mali Dom, Udruge Prvi hrvatski redarstvenik, DVD Draganić, SC Mali Dom iz Slovenije DRTP-Marathom Novo Mesto, TK Matrick Novo Mesto, KZ Sevnica, TK Maraton Ptuj, Izkopi Klobučar, ŠD Prnovše,  te trkača koji su trčali individualno.

U potpori održavanja utrke bili su uključeni Udruga dragovoljaca i Veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske ogranak Draganić, DVD Draganić, DVD Mrzljaki-Goljak, ŠRD Draganić, događaj je zabilježio fotografskim objektivom Petar Prstac.
Fotografije događaja možete načio na facebook profilu Kristina Vrbanek

Svi rezultati na www.trčanje.hr

 

 

1.10.2014.

 

28.05.2014.
Dani Draganića

Dani Draganića 2014. godine
U Kulturnom centru od 20. do 21. lipnja 2014. godine u okviru programa Dani Draganića 2014. postavljena je izložba fotografija snimljenih na foto izletu „Draganićki lugovi 2012.“ Foto izlet održan je 25. ožujka, a bio je posvećen 21. ožujku, Svjetskom danu zaštite Šuma, sudionika izleta bilo je 20, od čega 16 natjecatelja iz Siska, Koprivnice, Zagreba i Karlovca. Izložene su fotografije u kategoriji odraslih   8 autora s 29 fotografije, od čega 19 detalja i 10 krajolika, a u kategoriji djece 3 autora s 12 fotografija od čega 6 detalja i 6 krajolika. Izložba je postavljena uz potporu Hrvatskog šumarskog društva Ogranak Karlovac, i gospodina Olivera Vlainić, dipl.ing.šumarstva.
Ova izložba je pokazala mali dio skrivenog biljnog i životinjskog bogatstva Draganićkih lugova, a nastavak je suradnje karlovačkih šumara i Udruge Zraka.
Više o foto izletu na stranici.


 

28.05.2014.
"Sove i Vukovi"

Izviđači u Draganiću
28.05.2014. članovi patrola „Sove“ i „Vukovi“ položili su izviđački zavjet kojim su se zakleli da će voljeti i upoznavati svoju domovinu, pomagati drugima, živjeti i raditi po izviđačkim zakonima. Svečanost se održala u OŠ „Draganići“ s početkom u 19:00.
Nakon toga zajedno su se družili uz kekse i sok.


Članovi patrole „Sove“:
Lucija Bregar
Matea Fok
Jasmina Udorović
Anamarija Čađavčan
Josipa Čađavčan
Jelena Jazvac
Josip Mikan
Matija Gojšić

Članovi patrole „Vukovi“:
Karla Dimitrovski
Kristina Udorović
Paula Cvetević
Emanuel Bujan
Tomislav Gojšić

Članovi OI SPIDER iz Duge Rese:  Željko Car
Ivana  Car
Nikolina Šlat
Lucija Halavanić
Antonio Car
Luka Brozović
Jakov Škrtić

 

24.05.2014.
Učenici PŠ Goršćaki u Draganiću

Na terenskoj nastavi u Draganiću 23. svibnja bili su učenici Područne škole Gorščaki, posjetili su ribnjake „ Kupa“ d.o.o.  upoznavanja sa tehnološkim procesom proizvodnje  ribe. Članovi udruge Zraka učenicima i učiteljicama prezentirali su Povijesno- poučnu cestu kroz draganićku šumu koja nudi prikaz povijesnih događaja na ovom prostoru, bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta draganićke šume kao dijela Pokupskog bazena. Draganićka šuma kao dio Pokupskog bazena nominirana je za NATURA 2000 područje kao važno stanište ptica ( orao štekavac,patka njorka,crna roda...). Tijekom boravka posjetili su kapelicu sv. Križa podignutu u spomen na 17 poginulih branitelja 129 brHV, a djelatnici Šumarije Draganić prezentirali su kako se upravlja i gospodari šumom.
Mali gosti terenskom nastavom mogli su nadopuniti stečena znanja iz povijesti, priroda i društvo.

 

24.05.2014.
Biljne zajednice livada i šuma

Mjesec je svibanj, livade su prepune boja do kud oko seže. U galeriji fotografija rascvjetale biljne zajednice, leptire, bumbare, kukce uhvaćene objektivom fotoaparata.

Bogatstvo biljnih zajednica vlažnih i poplavnih šuma hrasta lužnjaka u draganićkoj šumi predvodi žuta perunika, ………, uz pokoju žabu, kornjaču….

Jeste li znali?
Perunika, odnosno iris,
Naziv potječe od imena grčke božice duge, glasnice bogova Iride ( grč. duga), a naš naziv perunika dolazi od imena vrhovnog staroslavenskog boga gromovnika Peruna i njegove žene, boginje Perunike. Naziv za peruniku je leluja ili ljeljuja, proizašao je iz drugog imena boginje Perunike – Ljelja.
Božica Iris kao glasnica bogova, dugom je šarala s visina prenoseći poruku na Zemlju, tamo gdje bi duga dotakla tlo, kao i munja boga Peruna, izrasla je perunika.
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti 2000. godine proglašena je hrvatskim nacionalnim cvijetom.

 

24.05.2014.
Sjeverno jonska magistrala

Osim svima znanog cestovnog i željezničkog pravca koji presijeca Draganić , tu se nalazi još jedan magistralni pravac znan samo pticama. U galeriji fotografija pogledajte prelet ždrala iznad sjenokoša u Draganiću. Tijekom leta jata ždralova prodorno se glasaju,lete radarskom preciznošću s juga prema sjeveru i obrnuto.

 

24.05.2014.
Bijela roda (Ciconia ciconia)

Nakon zimskog izbivanja roda, rode su nam se vratile,  popravile i uredile gnijezda na električnim stupovima, otplesale ljubavni ples i sad očekujemo da ugledamo male rode.

Vlažne livade, travnjaci, veliki broj vodotoka i močvarno tlo idealan su prostor za njezino stanište, hrani se malim životinjama, kao što su žabe, zmije, ribe, skakavci odnosno sve što može uloviti.

 

24.05.2014.
O dabru u našem kraju

I ove godine vidljive su aktivnosti dabrova na vodotocima i vodenim površinama obraslim bogatom močvarnom vegetacijom drvenastih i zeljastih vrsta.  U starom koritu Kupčine izgradio je branu kako bi osigurao dovoljnu razinu vode (min.30 cm). Dabar kao isključivi biljojed, ljeti se hrani sočnim i zeljastim biljem koje se nalazi u vodi ili neposredno na obali. Koristi za hranu preko 300 zeljastih i drvenastih biljnih vrsta.

Praćenjem populacije dabra lociran je širi prostor na kojem obitava:

                                      aktivnosti na drveću i raslinju,

                                      razinu vode za cca. 50 cm, vidljivi tragovi na  okolnom drveću (porušeno ili u tijeku rušenja)

Više o aktivnostima dabrova pogledajte u galeriji fotografija

 

24.05.2014.
Kockavica

Otvorena i vlažna područja u  draganićkoj šumi idealna su za stanište kockavice, u travnju smo proveli monitoring i prikupljanje podataka, više pogledajte u galeriji fotografija.

 

19.04.2014.