Za prikaz videa klikni te na sliku.

27.01.2013.
Predavanje u Vili Anzić povodom 110. godina od dolaska Mirka Seljan u Draganić

U sklopu Hrvatske ekspedicionističke škole Kristina Vrbanek predsjednica udruge Zraka Draganić i predsjednik CEIK-a Braća Seljan Mladen Kuka održali su predavanje o životu i istraživačkom putu Mirka Seljana i njegovom životu u Draganiću gdje se je kratkotrajno skrasio između svojih putešestvija po Africi i Južnoj Americi. Polaznici škole mogli su saznati neke do sada nepoznate podatke iz biografije ovog slavnog hrvatskog istraživača. Tom prilikom polaznicima škole pojašnjena je istraživačka komponenta ekspedicionizma, kao i rezultati terenskih istraživanja po Africi i Južnoj Americi koja je poduzimao CEIK posljednjih 15 godina u sklopu projekta "Tragom braće Seljan".


16.12.2012.
BOŽIĆNI SAJAM 2012
Na božićnom sajmu održanom 16.12.2012. godine u Kulturnom centru u Draganiću udruga se predstavila prigodnim radovima.

Izađene su unikatne čestite, anđeli i djed mrazevi od terakote, kuglice u decoupage tehnici, božićni nakit .. više u galeriji slika .

 

04.11.2012.
Posjet  Povijsno-poučnoj cesti kroz draganićku šumu

Na terenskoj nastavi u Draganiću 12. listopada bili su učenici šestih razreda OŠ Augusta Cesarca iz Zagreba u pratnji profesora Olge Vojnović, Ljerke Golubić i Jana Zamostnog. Terenska nastava sastojala se od posjeta ribnjacim „ Kupa“ d.o.o.  upoznavanja sa tehnološkim procesom proizvodnje  ribe i ponude sportskog ribolova na sportskim ribnjaca. Članovi udruge Zraka učenicima i profesorima prezentirali su Povijesno- poučnu cestu kroz draganićku šumu koja nudi prikaz povijesnih događaja na ovom prostoru, bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta draganićke šume kao dijela Pokupskog bazena. Draganićka šuma kao dio Pokupskog bazena nominirana je za NATURA 2000 područje kao važno stanište ptica ( orao štekavac,patka njorka,crna roda...). Tijekom boravka posjetili su kaplelicu sv. Križa podignutu u spomen na 17 poginulih branitelja 129 brHV, a predahnuli su u objeku ŠRD „Draganić“.
Mali gosti terenskom nastavom obuhvatili su sadržaj iz predmeta: povijest, geografija, priroda, biologija, hrvatski jezik, a boravak u prirodi nastavili su u  Eko-parku  KRAŠ u Bratini.

 

22.07.2012.
Predavanje i teren za IO „SPIDER“ iz Duga Rese 5.svibnja 2012.godine

Izviđači iz IO „SPIDER“ iz Duga Rese posjetili su u subotu 5.svibnja 2012, Draganić i upoznali se sa vrstama ptica koje obitavaju na ovom prostoru. Predavanje i teren vodio je Damir Kršić tajnik Hrvatskog ornitološkog društva iz Zagreba.

Članovi IO „SPIDER“ u Draganić stigli su u jutarnjim satima vlakom na željezničku stanicu Draganić, te laganim korakom za 20 minuta stigli su na ulaz u ribnjak „Kupa“ d.o.o.. Izviđačima su podjeljeni dalekozori i priručnici za prepoznavanje ptica i pod vodstvom Damira Kršća krenuli u prepoznavanje i upoznavanje s pticama koje obitavaju na ribnjaku i vlažnim staništima. Obilaskom ribnjaka uočene su sljedeće ptice: velika bijela čaplja, patka liska, divlja patka, crveno kljuni labud, riječni galeb, cvenokljuna čigra, vivak, orao štekavac.

Nakon kraćeg odmora na ribnjaku,nastavljena je edukacija u nadaleko poznatoj hrastovoj šumi koja okružuje ribnjak. Po upoznavanju šume kao staništa za mnogobrojne ptičje vrste izviđači su se uputili na željezničku stanicu Draganić i krenuli vlakom kući.


22.07.2012.


Predavanje Hrvatskog orinitološkog društva u OŠ Draganić 3.svibnja 2012.godine

Učenicima 7 i 8 razreda u okviru projekta „Promocija i očuvanje NATURA 2000 područja u općini Draganić“, ptice i život ptica kroz predavanje i teren približio je tajnik Hrvatskog orintološkog društva  Damir Kršić dipl.ing lovstva i zaštite prirode.

Usvojena znanja s predavanja učenici su mogli praktično primjeniti na terenskoj nastavi koristeći se dalakozorima, priručnicima za prepoznavanje ptica.

 

22.07.2012.
Prebrojavanje jedinki kockavice u draganićkoj šumi

Udruga „Zraka“ iz Draganića u suradni s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Karlovačke županije “Natura Viva” od sredine ožujka do prve polovice travnja 2012. godine provela je prebrojavanje i kartiranje kockavice.
Kockavica je ugrožena biljna vrsta kojoj prijeti izumiranje zbog gubitka njenog prirodnog staništa – vlažnih livada, koje nestaju zbog negativnog čovjekovog djelovanja, ali i prirodnog zaraštavanja. Monitoring kockavice provodi se od 2005. godine u okviru projekta “Akcija praćenja stanja kockavice za osnovne i srednje škole”, a ovo je drugo prebrojavanje u Karlovačkoj županiji.
Monitoring kockavice proveden je na lokalitetu iz 2011. godine, te su obrađene i tri nove lokacije ove ugrožene biljke. Obrađeni podaci prosljeđeni su u Državni zavod za zaštitu prirode.

 

22.07.2012.
FOTO IZLET DRAGANIĆKI LUGOVI

Hrvatsko šumarsko društvo ogranak Karlovac organiziralo je u nedjelju 25.ožujka 2012.godine foto izlet „Draganićki lugovi 2012.“ na temu „Natura 2000 područje u općini Draganić“. Foto izlet realiziran je u suradnji s udrugom Zraka i Javnom ustanovom „NATURA VIVA“ u okviru projekta „ Promocija i očuvanje NATURA 2000 područja u općini Draganić“

Natura 2000 najveća je kordinirana mreža područja očuvanja prirode u svijetu. Cilj projekta je edukacija javnosti i školske djece o zaštiti prirode i dizanju svijesti javnosti o potrebi očuvanja vrsta i staništa  u općini Draganić. Vrlo bitna je i promocija Pokupskog bazena unutar kojeg se nalaze ribnjaci „Kupa“ d.o.o. kao dio ekološke mreže, područje važno za divlje svojte i stanišne tipove ( SAC), te cijelog Pokupskog bazena važnog područja za ptice ( SPA).

Foto izlet ujedno je bio posvećen  21.ožujku, Svjetskom danu zaštite šuma.
Tema izleta: Natura područja u općini Draganić.
Sudionici: foto klubovi i pojedinci
Dobne skupine: odrasli ( preko 16 godina), djeca ( do 16 godina)   
Temaske kategorije : krajolik, detalj

 

11.03.2012.
Natura 2000

Nastavak projekta u 2012. godini

Aktivnosti:
- predavanja i obilazak terena – kao međunarodno važnog područja za ptice (SPA).

- brojanje kockavice

- praćenje populacije plave žabe

Završetak 30.05.2012. godine.