Za prikaz videa klikni te na sliku.

30.05.2011.
Projekt Natura 2000

Na otvorenom natječaju Ministarstva kulture RH pod nazivom NATURA 2000 za 2011. godinu prihvaćen je projekt Udruge Zraka i JU „Natura Viva“ pod nazivom „ Promocija i očuvanje Natura 2000 područja u općini Draganić. Realizacija navedenog projekta je 30.studeni 2011.godine.

 

10.05.2011.
Posjet učenika 3. razreda OŠ Banija

Učenici trećih razreda OŠ Banija posjetili su Draganić i razgledali dio „Povijesno poučne ceste kroz draganićku šumu“.Članovi udruge Zraka učenicma su prezentirali svrhu i cilj „Poučne ceste“, predstavljne su biljne i životinjske zajednice kojima obiluje draganićka šuma. Gosp. Zvonimir Županić u nazočnosti gosp. Berislava Mikšića opisao je ratni put 129 brHV ,stradanje 17 pripadnika 8.studenog 1991. godine. Nakon kraćeg odmora učenici i nastavnici razgledali su dva bajera s pratećim objektima kojima upravla SRD „Draganić“ i uputili se udruzi „Contessa“ na daljne aktivnosti.

 

16.04.2011.
Stručni skup profesora kemije i biologije

Profesori biologije i kemije karlovačkih osnovnih i srednjih škola u subotu  16. travnja 2011.godine održali su stručni skup u Draganiću pri tom koristeći „Povijesno –poučnu cestu kroz draganićku šumu“.

Posjet je započeo na  „Ribnjacima-Kupa“, a nastavljen je obilaskom info ploča postavljenih u draganićkoj šumi, obilazak je zaključen posjetom staništa dabra na bajeru Brebernica. Profesori biologije i kemije na stručnom skupu: Vesna Gosta, Ivana Huljev, Jasminka Žiža, Antun Milinković, Zdravka Cindrić, Snježana Protulipac, Bojan Drakulić i Sanja Penić

 

08.04.2011.
Posjet djece iz OŠ Švarča

U petak 8. travnja 2011. godine učenici od prvog do osmog razreda OŠ Švarča u pratnji profesora posjetili su Draganić. Izlet u Draganiće činila su dva sadržaja:  „Povijesno poučna cesta kroz draganićku šumu „i  posjet udurzi „Contessa“ .

Udruga Zraka prezentirala je učenicima „Povijesno poučnu cestu kroz draganićku šumu“ koja prikazuje bogatstvo flore i faune Pokupskog bazena kao i povijesne događaje Draganića kroz dest info punktova: Draganić kroz povijest, skupna boravišta Židova, ratni put 129.br HV i kapelica Sv.križa, ribnjaci Draganić i ptice močvarice, vodozemci i gmazovi, hrast, ptice i šumske egzote, ugrožene i zaštićene biljne vrste, biljne kabanice od lasenja i žirovanje svinja, dabar.

Uz udrugu Zraka u što kvalitetniju prezentaciju  pojedinih točaka „Poučne ceste „  pomogli su gosp. Stjepan Bahorić član udruge pripadnika 129 br.HV.  Iznio je podatke o povjesnici 129 br.HV i ratnom putu postrojbe,  8 .studenom 1991. godine  pogibiji 17 pripadnika HV i o kapelici Sv.Križa koja im je podignuta u spomen. Na ribnjaku  „Kupa d.o.o“  djelatnici ribnjaka učenicima su prikazali tehnologiju uzgoja ribe,te život i rad na ribnjaku. Na šumskom predjelu Jelas gospođa  Marija Beljan –Steković revirnik na Šumariji Draganić upoznala je učenike kako Hrvatske šume  upravljaju i gospodare šumama kao i sa šumskim zajednicama hrasta lužnjaka u draganićkoj šumi. Predsjednik Športsko ribolovno društvo Draganić gosp. Mario Šikić upoznalo je učenike sa aktivnostima društva na dva uređena jezera.

Drugi dio izleta bio je posjeta udruzi „Contessa“ gdje su učenici saznali sve o životu plemkinja i plemića, raskošnim dvorcima, lipicanskim konjima  i sve što su čuli u bajkama postaje im stvarnost. Izlet započinje posjetom crkvi Sv.Jurja koja je sagrađena 1334 godine, nakon toga učenici dolaze na pojed „Contessa“ gdje ih dočekuju dvije grofice u baroknim haljinama i učenicima pričaju priče o carskim konjima, legendi o barok-pintu sa znakom srca na čelu i malom poniju sa plavim očima.  Cjjela priča odvija se u malom restauriranom dvorcu koji je opremljenom orginalnim antiknim namještajem, na katu u velikoj sobi za bal  koja obiluje kostimima za djecu ( šarene haljine za grofice i kraljevne, te bijele košulje i raskošni prsluci i šeširi za grfove, lovce i kraljeve ). Tu je još i priča o o tajnoj kutijici. I na kraju lipicanac  Conversano Toplica.

 

04.04.2011.
Izložba fotografija „Šuma oko šumara“

DRAGANIĆ - „Šuma oko šumara“ naslov je izložbe fotografija koje su bile izložene u hodnicima  Osnovne škole u Draganiću. Fotografije su snimili djelatnici Hrvatskih šuma, a zanimljivo je da je ta izložba bila postavljena i u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku u prigodi posebnog UN-ovog zasjedanja za šume.
Naime, rezolucijom Glavne skupštine UN-a donesenom 20. prosinca 2006. godine Međunarodnom godinom šuma proglašena je 2011. godina i to upravo na prijedlog Republike Hrvatske. U prigodi „Međunarodne godine šume“ u Draganiću je udruga Zraka postavila izložbu o kojoj je prigodno govorio predsjednik Karlovačkog ogranka Hrvatskog šumarskog društva Oliver Vlainić.
- Nama je čast da ovu godinu možemo obilježiti ovom izložbom i da šumu približimo stanovništu kako bi se educiralo i doznalo o značaju šume kao najznačajnijem kopnenom eko sustavu na planeti Zemlji. Izložba je nastala na sedam salona fotografije, a sve je otpočelo u Bjelovaru 2004. godine. Osim u Hrvatskoj, izložba je lani bila postavljena u Finskoj, a ove godine 50 fotografija bilo je postavljeno u New Yorku. Ove fotografije bit će i u više gradova diljem Amerike – rekao je Oliver Vlainić. Izložba „Šuma okom šumara“ bila je postavljena  u draganićkoj osnovnoj školi postavljena od 04. do 9. travnja a mogla se razgledati između 16 i 18 sati.

 

24.03.2011.
Udruga Zraka, JU „Natura Viva“, DZZP i OŠ Draganići prebrojavali jedinke kockavice

U organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Karlovačke županije “Natura Viva” i Državnog zavoda za zaštitu prirode, te u suradnji s udrugom “Zraka” iz Draganića i OŠ Draganić 24.ožujka 2011. godine održano je  predstavljanje projekta “Akcija praćenja stanja kockavice za osnovne i srednje škole”.
Kockavica je ugrožena biljna vrsta kojoj prijeti izumiranje zbog gubitka njenog prirodnog staništa – vlažnih livada, koje nestaju zbog negativnog čovjekovog djelovanja, ali i prirodnog zaraštavanja. Monitoring kockavice provodi se od 2005. godine, a od ove godine provedeno je i prvo prebrojavanje u Karlovačkoj županiji na području Draganića.
Učenici OŠ Draganići mogli su poslušati dva predavanja – jedno o “Nacionalnom sustavu praćenja biološke raznolikosti”, a drugo o praćenju stanja vaskularne flore, s posebnim osvrtom na kockavicu. Predavanja će održati dipl. ing. biologije Luka Katušić i Igor Boršić.
Nakon predavanja bio je organiziran i rad na lokalitetu u draganićkoj šumi , kojim je pokazana metodologija prebrojavanja jedinki na određenoj površini.
Kockavica kao biljka obrađena je i prezentirana u sklopu „Povijesno-poučne ceste kroz draganićku šumu“ kao ugrožena biljka.